Is onze Defensie ziek? Hoe ziet onze toekomst eruit?


In juli heeft de regering besloten om ons ziekteverzuimsysteem aan te vallen. Vandaag hebben de sociale partners het debat geopend.

Minister Vandeput wil vanaf 1 januari 2019 het systeem van verloning in geval van ziekteverlof aanpassen. Vanaf de 31e dag van het ziekteverlof zou de militair nog slechts 60% van zijn salaris ontvangen. Wat zal het kader zijn waarin bepaald wordt in welke situatie de militair zich bevindt? Is het een ongeluk als gevolg van de dienst, sport, missie, oefening of alleen de gevolgen van een intensieve loopbaan?

Laat dit zien hoe de regering en minister Vandeput alle militairen bedanken voor hun inzet?

Na het plan om de pensioenleeftijd te verhogen, is dit een nieuwe slag in het gezicht van de militairen!

Het is niet verwonderlijk dat het beroep van militairen niet langer aantrekt. Jonge mensen worden niet graag voor de gek gehouden en willen niet beginnen aan een loopbaan waarbij de regels blijven veranderen. Wat zijn de voordelen en interesses voor de jongeren om voor Defensie te kiezen in plaats van de politie of de privésector?

Nog niet de helft van de open plaatsen raakt opgevuld, actieve militaire ruilen Defensie voor de private sector. Om maar te zwijgen over het feit dat elk jaar bijna duizend soldaten met pensioen gaan.

Wat doen onze generaals?

Hoe kunnen de representatieve vakbonden correct onderhandelen in drie maanden?

Wat zal er worden van onze Defensie binnen 10 jaar? Waar is de visie, het strategisch plan, het masterplan, …?

Wat kan onze toekomst nog bieden?