Het project van de Minister van Defensie, Steven Vandeput, is niet nieuw. Het vindt zijn oorsprongen in de jaren 80. Toen al bestudeerde de Minister van Defensie een beperking van de duur van loopbaan van de soldaten. En het Belgisch Leger beschikte nog over de miliciens! Maar het idee was het Luxemburgse systeem te kopiëren. Om bepaalde posten aan de Staat te verkrijgen, moest de kandidaat verplicht een periode onder de wapens te presteren.
Het reële probleem dat zich na de afschaffing van de militaire dienst heeft voorgedaan is de vergrijzing, de inversie van de leeftijdspyramide. Niemand twijfelde eraan, niemand echter heeft maatregelen op tijd genomen. Minister Pieter De Crem was de eerste om een levensvatbare oplossing voor de contracten van korte duur voor de vrijwilligers te willen vinden.
Vandaag duwt de Minister Steven Vandeput het idee een stap verder. Men komt terug met het Luxemburgse idee „made in 2015“ . En waarom niet ? Maar, want er is altijd een maar wanneer men de toekomst wil plannen. Het idee is goed en maakt het mogelijk om jonge soldaten te behouden om op missies te sturen. MAAR wat zal men van onze huidige soldaten die onder de wapens zijn doen? Zullen er overgangsmaatregelen zijn? Kan me verzekeren dat de toekomstige kandidaten een betrekking na hun periode binnen Defensie zullen vinden? Hoe gaat men dit financieren want er bestaat altijd een reëel financieel verschil tussen de militair en de arbeidsplaatsen bij de openbare dienst?
De militair verliest vandaag over de hele lijn. Het is onaanvaardbaar dat de functie van militair wordt verpatst !