Outsourcen van Catering binnen de schoot van Defensie ja of neen ?


Sinds meerdere maanden, gaan de gedachten van de Generale Staf bij Defensie en het Kabinet van de Minister van Defensie alle kanten uit. Het doel is het finaliseren van het strategisch plan en zich te verzekeren van een parlementaire meerderheid. Er moeten dus grote ideeën uitgewerkt worden naar waardige en realistische plannen. Niemand is tegen een goede verandering. Niemand houdt ervan lang in het wazige te blijven hangen. En vooral niemand aanvaard nog voor voldongen feiten geplaatst te worden. En nochtans, de politiek bezondigt zich aan deze laatste stijl bij de militairen.

Het Centrum voor Competenties van het Steun Departement vorming Catering BE-NL bevindt zich te Sint-Kruis (Brugge) en leeft vandaag met het zwaard van Damocles boven het hoofd. De ideeën betreffende hun toekomst gaan alle richtingen uit. Eén van de dominerende gedachten op dit moment is het outsourcen van de vormingen keukenpersoneel naar het Burger midden. Op het eerste gezicht lijkt dergelijke reflexie een aanvaardbare piste in het kader van de economisering. Maar wanneer men dichter kijkt, kan men constateren dat dit schriele besparingen zijn, meer een economische lok reden. Het is nergens de bedoeling kritiek te leveren op het intellectueel denken, maar het is tijd te begrijpen waar de militaire belangen zich manifesteren.

De creatie van de scholen voor keukenpersoneel bij Defensie keren terug tot juni 1945. Het Competentie Centrum van het Steun Departement Catering BE-NL is ontstaan uit de fusie van twee scholen. Aan de ene kant, de Technische School voor Voeding te Peutie en aan de andere kant de Commissariaats School BE-NL te Brugge. Met de fusie, verlaat het gedeelte binationale school de Marine Component om deel uit te maken van het Directoraat Vorming (DG Fmn). De missie van het Departement Catering BE-NL is de vorming in het domein HORECA (Hotel-Restaurant-Café). Deze vorming wordt voorgesteld aan het personeel behorende tot de Belgische Defensie en aan het personeel behorende tot de Nederlandse Koninklijke Marine. De huidige capaciteit van vormingen binnen het Departement Catering BE –NL ligt op dit moment jaarlijks op 250 leerlingen. Deze school is uniek in België. Ze wordt bejegend door menig anderen. Het is absurd deze samenstelling van meer dan 70 jaar te vernietigen! Het was Napoleon zelf die vermelde dat het moraal van de soldaat door zijn maag passeerde! Te meer dat we dit jaar komende juli het 20 jarig bestaan vieren onder deze vorm.

De geleverde kwaliteit van de vormingen binnen de schoot van Defensie zijn een equivalent van de grote hotelscholen binnen het burger midden. Maar net daar waar de vorming van het burger keukenpersoneel stopt, begint de specifieke militaire vorming. Deze militaire koks moeten niet enkel goed functioneren in hun taken als keukenpersoneel, maar ook een goed soldaat zijn, een goede hersteller van het materieel die ze gebruiken, een goede brandweerman/vrouw bij het ontstaan van vuur in hun installaties en tenslotte heel inventief voor het voeden van een detachement of een bemanning in volle operatie. Want iedere militair die zichzelf en zijn job respecteert weet dat hij vroeg of laat deel uitmaakt van operaties. Een bijkomende vorming improviseer je niet zomaar. Het professionalisme moet op ieder moment aanwezig zijn. Er zijn ook onmiskenbaar links tussen Catering en het conditioneel peil van de militair. In het kader van MENUFIT wordt voedingsadvies gegeven door zowel de voedingsdeskundige als de diëtist die de militair volgt. Maar hoe kan deze militair in zijn dagelijkse voedingspatroon dit opnemen als de gevormde kok hier niet op kan/mag ingaan? Stel je maar eens voor je voedingspatroon na al dat harde werk te moeten onderbreken voor een periode van 4 maand in Ops. Med Maj Prof en Dr. S FRANCQUE heeft bevestigd in diverse briefings dat een groot gedeelte van de patiënten MENUFIT o.a. voedingsproblemen hebben. Gaan we dan de militairen voeden op onevenwichtige wijze gezien externe catering in ieder geval onderworpen is aan maximale budgetten die willens nillens de voedingskwaliteit zullen bepalen?

Los van het gezondheids aspect, het aspect koken onder moeilijke omstandigheden (veldkeuken, beperkte voedingskeuze, koken aan boord van een schip in operatie,…), het specifieke militaire milieu, stel ik me toch vragen op het gebied van de operationaliteit. Het Competentie Centrum Catering vormt een militaire inzetbare kok die denkt in functie van de Operatie & de Operationaliteit van zijn eenheid waar hij deel van uitmaakt. Wanneer men o.a. voedselveiligheid niet kan garanderen speelt men met de Operationele capaciteit van zijn eenheid.

Op dit moment, wordt vastgesteld dat de firma’s die aangeschreven worden voor het leveren van Horeca faciliteiten er niet toe komen het lastenboek naar behoren na te komen. Binnen de schoot van onze Defensie is er een markant en recent voorbeeld bij de KMS : exit private firma en terugkeer van het militair keukenpersoneel. Men moet durven conclusies trekken uit zijn falen en dit niet herhalen. Deze poging was ontoereikend. Goed, schiet niet op diegenen die dit wensten te introduceren, maar ga vooruit. Hetgene die van tel was voor het KMS, is van tel voor Defensie in zijn totaliteit.

Er kan inderdaad en er moet nagedacht worden over de kwantiteit van de inzetmogelijkheden, de hoeveelheid personeel, de behoeften infra; maar eenmaal dit achter de rug moeten de kwaliteiten maximaal benut en ondersteund worden. Personeels gewijze kunnen flexibeler werkmethoden uitgedokterd worden, deze enkel wanneer de wettelijke ondersteuning ook aanwezig is. Budgettair kan er nagedacht worden over de werkingsmiddelen maar eenmaal die afgelijnd zijn mag daar geen beknotting op ingevoerd worden. Een Centraal Catering beleid, naar analogie van onze NL partners dringt zich op.

PROdef.be stelt voor het Competentie Centrum Dept Catering BE- Nl te behouden onder zijn huidige vorm, met een rechtstreeks centraal catering beleid waarbij duidelijkheid geschept wordt betreffende materiele steun en steun op het gebied van vormingselementen en personeel.